Nybörjare

– Lite information samt regler –

Alla intresserade från 7 år är välkomna att träna karate med oss. Vi har inga ålders bestämda grupper, utan utgår från kunskaper och mognad. Om du har ett barn hemma som vill prova karate, passa gärna på att träna tillsammans med ditt barn. En väldigt rolig aktivitet och många barn finner det roligt att träna karate tillsammans med en förälder. vi är flera Karatekas (karate utövare) som har börjat träna karate i +30 års ålder. Man är aldrig för gammal för att lära sig Karate!

Som nybörjare i karate kan det ibland vara lite läskigt att komma in i en Dojo framför allt när man inte vet vilka regler som gäller. Här är en liten lista på saker som gäller i vår Dojo.

I lokalen:

  • I dörröppningen bugar vi mot ”shoumen” (”Huvud väggen”, där flaggorna hänger) både vid in och ut passage
  • Vi tar av oss skor och ställer dem prydligt i skohyllan
  • Vi hänger våra ytterkläder på klädhängaren
  • Vi visar varandra respekt och stör inte eventuell träning som pågår, samt genom att uppföra sig och följa reglerna för att vistas i hallen

På mattorna:

  • Vi har inga smycken, klockor eller andra attiraljer på oss, örhängen kan tejpas om man inte kan/vill ta av sig dem
  • Naglar är kortklippta, både på fötter och händer
  • Det är till att börja med inte ett krav att ha en Gi (karate dräkt) på sig, men när man sedermera skall gradera är det ett krav
  • Vi tränar barfota
  • När vi går på och av mattan bugar vi mot ”Shoumen”
  • Vi lyssnar på tränaren när hen pratar utan att avbryta, när vi vill fråga något räcker vi upp handen

Det är också bra om man ser till att man går på toaletten innan träning så man inte behöver lämna träningen för att gå på toa, självklart får man gå på toa om det krisar. Men viktigt är att man säger till ansvarig tränare så hen vet var man tagit vägen, lämna inte lokalen mitt i träning utan att meddela ansvarig tränare.
Vatten intas på, av tränaren, angivna pauser, inte när man ”känner för det”. Det finns en vattenkran utanför Dojon, ha gärna med en vattenflaska redan fylld innan träning så att man vid en eventuell vattenpaus inte behöver lämna lokalen.

Alla regler gäller förstås oss alla och är till för att skapa en trivsam miljö för alla så vi kan få ut så mycket som möjligt av vår träning tillsammans.
Vi skall även minnas att vi faktiskt håller på med en kontaktsport, olyckor händer, det kan vi aldrig komma ifrån, men vi kan minimera riskerna så mycket det bara går så vi inte skadar varandra eller oss själva i onödan. Det är därför väldigt viktigt att följa reglerna och visa varandra respekt.